Hajszálnyival csökkent az ipari termelés volumene januárban

A gépek és gépi berendezések iránt jelentősen nőtt a kereslet

2012. március 14., szerda, 15:00

Címkék: feldolgozóipar gyorsjelentés január KSH

Az előző év azonos hónapjához viszonyítva0,5 százalékkal mérséklődött az ipari termelés idén januárban. A kismértékű csökkenéséhez elsősorban a járműgyártás kibocsátásának visszaesése, valamint a tavalyinál enyhébb január miatti kisebb fűtésigény járult hozzá.

A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index – a decemberi 7,3 százalékos csökkenést követően – az előző hónaphoz képest januárban 2,1 százalékkal nőtt – álla a KSH március 14-én közzétett gyorsjelentésében. A statisztikákból kiderül, hogy az előző év januárjához viszonyított, munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékkal alacsonyabb volt. Az ipari export 2012 első hónapjában 0,8 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta.

Januárban a feldolgozóipar exportjának több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 4,3 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15,9 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése januárban 1,2 százalékkal mérséklődött 2011 azonos hónapjához viszonyítva. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 0,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált, a csekély súlyú bányászaté 20,8 százalékkal nőtt.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,4 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 januárjában a 2011. januári átlagos középhőmérsékletnél 2,3°C-kal magasabbat mértek).

2012 januárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztráltunk termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése 2008 októbere óta először nem haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A kismértékű visszaesés (1,1%) elsősorban az iparág januári termelésleállásával függ össze. A másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,8 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 13,2 százalékkal emelkedett, ehhez a hús- és baromfihús-feldolgozás és -tartósítás szakágazatok kiemelkedő teljesítménye is hozzájárult.

Jelentős volumenbővülést regisztrált a KSH a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása (16,5%), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (14,1%) is, ahol mind a hazai és mind a külpiaci eladások kedvezően alakultak. 2012 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kismértékben, 0,6 százalékkal csökkent 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 0,5, az új belföldi rendelések 1,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól Az összes rendelésállomány 14,5 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz képest. 2012 első hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2011. januári 5,2 százalékos létszámnövekedés után – 1,2 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be. 2012 januárjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban – Dél-Alföldön (9,9%), Nyugat-Dunántúlon (3,8%), valamint Észak-Alföldön (0,9%) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,1 és 4,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak.

Forrás: KSH
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek