Haas minőség a gyógyászatban

Speciális orvostechnikai területeken bizonyítanak a marógépek

2013. február 22., péntek, 16:51

Címkék: Appasamy Haas CNC India megmunkálás orvostechnológia

A Haas marógépei számos területen segítik a magas szintű felületmegmunkálást az orvostechnikai iparban: a szürkehályog-betegek gyógyítását szolgáló szemlencsék épp olyan magas minőségben készíthetők velük, mint speciális ortopédiai implantátumok.

 
Az oftalmológia az orvostudománynak a szem anatómiájával, fiziológiájával és betegségeivel foglalkozó ága. Indiában a gyógyítható vakság leggyakoribb oka a szürke hályog, és egy vállalat oroszlánrészt vállal azon eszközök gyártásából, amelyekre az ország szemészeinek szükségük van a betegek kezeléséhez. 
 

A hályog mint népbetegség

Az indiai kormány által indított National Programme for the Control of Blindness (Nemzeti Program a Vakság Visszaszorításáért) nevű kezdeményezés több évtizede működik azzal a céllal, hogy az ország egész területén segítsen a hályogtól szenvedő betegeken. R. V. Ravichandran a Haas egyik ügyfelének, az Appasamy Associates Group vállalatnak a vezérigazgatója. − A kormány programjának köszönhetően – nyilatkozta –, ha egy hályoggal diagnosztizált beteg bekerül a rendszerbe, egy-két hét várakozás után hozzájuthat a látását visszaállító műtéthez, bármilyen eldugott helyen él is. Összehasonlításként, tudomásom szerint az Egyesült Királyságban ez több hét is lehet. Mint elmondta, a hályog indiai gyakoriságának számos oka van.
 
Precíz termékekhez precíz gépek
 
− Az ibolyántúli sugárzás az egyik legfontosabb ok – jelentette ki. – Az emberek életük jelentős részét szabad levegőn, nagyon erős napfényben töltik, így idős  korukra sokan műtétre szorulnak. Egy másik ok a szegényes étrend, amely nem csak az időseket érinti, hanem minden korosztályt. Sok indiai étrendje szinte kizárólag a nemzeti ételnek számító roti kenyérből és rizsből áll. A tengeri ételek nagyon fontos jódforrások, de a szárazföld belsejében, ahol ritkán lehet halhoz jutni, a jódhiány gyakori probléma. Ebből adódóan már a legfiatalabbak szemén is kialakulhatnak a tejszerű, átlátszatlan felhők, amelyek idővel teljesen eltakarják előlük a világot.
 

Gyógymód

A hályogos betegek kezeléséhez használt intraokuláris lencsék 80%-át az Appasamy állítja elő Indiában. Az intraokuláris lencse egy műanyagból készült rugalmas implantátum, amelyet a pozicionálást is segítő kampók rögzítenek. A beteg saját szemlencséjét – általában kriogenikus fagyasztást követően – eltávolítják, és behelyezik az új lencsét a szemlencsetokba. Gyakran előfordul, különösen az idős betegek körében, hogy jobban látnak, mint az eredeti szemlencsével a megbetegedés előtt. Az Appasamy a havi 300 000 lencse mellett eldobható fecskendőket is gyárt a lencsék beültetéséhez, valamint számtalan más, a szemklinikákon és kórházakban használt eszközt és felszerelést is készít. A vállalatnak New Yorkban is van irodája és lencsegyára: a John F. Kennedy repülőtér közelében található Ellis Opthalmic Technologies, amelynek majdnem az összes termékét Indiába importálják. − Az indiai orvosok az Egyesült Államokban készült, import lencséket szeretnek használni – mondta Ravichandran –, még ha ezek drágábbak is. A lencséken kívül a vállalat majdnem minden forradalmian új terméke és innovációja azok közül került ki, amelyek az importált felszereléseknél jóval alacsonyabb áron tudták kiszolgálni a helyi igényeket. A 33 éve létrehozott vállalat elnöke továbbra is az alapító, P. S. N. Apassamy. Az 1970-es években az Egyesült Államokban dolgozott egy kontaktlencsegyártónál, majd hamarosan megalapította saját cégét. Az általa gyártott olcsó termék a szemlencse velőállományának az eltávolítást megelőző lefagyasztására szolgált. Akkoriban egyetlen európai vállalat gyártott hasonló készüléket, amely alkalmas volt erre a célra. Az európai készülék azonban az indiai orvosok számára túl drága volt. Appasamy leegyszerűsítette a tervet, így a körülményeknek jobban megfelelő, jelentősen olcsóbb termékkel állhatott elő. Az új készülék rendkívül népszerű lett Indiában, és nagyban megkönnyítette a szürke hályog eltávolítását, különösen azon háziorvosok számára, akik vidéki vagy félreeső helyeken, a betegeket látogatva dolgoztak.
 
Indiában is amerikai lencséket akarnak használni
 
Appasamy vállalata több mint 2500 embert alkalmaz: a puducseribeli gyár 1380 embernek ad munkát, a többi alkalmazott nagy része pedig a Kalkuttában, Csennaiban és Delhiben található üzemekben dolgozik. A vállalat jelenlegi éves bevétele több mint 2 milliárd amerikai dollár. Legfontosabb termékeinek jelentős része a puducseribeli gyárban, a húsz Haas CNC szerszámgépből álló gyártósoron készül. 
 

Magas minőség Haas gépekkel

Egy Haas Mini-Mill, tizenegy VF-1 függőleges megmunkálóközpont és nyolc SL-10 esztergaközpont állítja elő, többek között, az Appasamy katalógusában szereplő 1800 különféle sebészeti eszköz és berendezés alkatrészeit, a klinikákon, illetve a műtőkben használt mikroszkópokat és réslámpákat, valamint a szemgolyó nyomásának mérésére alkalmas tonométereket. − Az egyik legnépszerűbb termékünk a saját tervezésű tonométer – nyilatkozta P. Prakash, a CNC részleg igazgatóhelyettese. – Mind a 45 alkatrésze a Haas MiniMill géppel készül. Havonta 150 darabot állítunk elő belőle. Az Appasamy egy másik sikeres, saját fejlesztésű terméke a YAG lézer. A hályog eltávolítása és az intraokuláris lencse behelyezése után előfordulhat, hogy a szemlencsetok megvastagszik és „eljegesedik” a lencse mögött, így megtöri a fényt, mielőtt az elérné a retinát. A probléma megoldására egy lézert használnak, amellyel átlyukasztják a tok átlátszatlan részét, így megkönnyítik a fény behatolását. 20 éven keresztül csak a német optikai vállalat, a Carl Zeiss YAG lézere volt kapható Indiában, amíg az Appasamy meg nem tervezett és el nem készített egy olcsóbb változatot. 
− A YAG lézer az Appasamy újabb sikertörténete – mondta R. V. Ravichandran. – A Carl Zeiss összesen körülbelül 1600 YAG lézert adott el. Saját termékünkből a bevezetése óta eltelt nyolc év során 1000 darabot értékesítettünk. Az Appasamy több mint 10 000 indiai orvost tart számon ügyfeleként, akik mind igényt tartanak az importált termékek olcsóbb és egyszerűbb változataira. Ezek közé tartoznak például az ultrahangos gépek, amelyek a korábbi 200-300 000 dollár helyett az Appasamy-tól 10 000 dollárért beszerezhetők. A cég által az intraokuláris lencse cseréjére kidolgozott megoldása minimális beavatkozással jár, és szükségtelenné teszi a sebészi öltéseket, mivel a lencse behelyezésére létrehozott nyílás 5 mm-nél is kisebb. A lencseimplantátumot összetekerve a szembe fecskendezik, ahol szétnyílik, mint a hajómodell az üvegpalackban. Mivel nincs szükség öltésekre, az eljárás gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, így kisebb az esély a szem deformálódására, továbbá az alakja elvesztésére. A lencsék előállításán kívül az Appasamy gyártja az egyszer használható fecskendőket is, amelyek sablonjait egy Haas VF-2 Super Speed géppel munkálják meg. Az Appasamy réslámpa önmagában 60 alkatrészből áll, amelyek közül egyesek esztergálással, mások marással, alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy rézből készülnek. A vállalat havonta 350 darabot szerel össze, és azt tűzte ki célul, hogy havi 500-ra növeli ezt a mennyiséget. A műtőmikroszkópok optikai részegysége a Haas VF-1 gépeken készül. A termékből kétféle modellt gyártanak: az egyiket folyamatos, a másikat szakaszos nagyítással. Utóbbi dobja alumíniumból készül a Haas VF-1 géppel, 5 mikronos pontossággal. Az Appasamy keratométert, amellyel a szaruhártya görbülete mérhető, korábban egy japán beszállító gyártotta és szállította Indiába, de ma már ezt is az Appasamy készíti. EdgeCAM szoftver.
 

A cserélhető alkatrészek tervezése

Az alkatrészek és termékek nagy számát tekintve nem meglepő, hogy a vállalat rengeteg időt és energiát fordít a gyorsan cserélhető alkatrészek és tartozékok tervezésére. Az egyes csomagok gyakran csak 2-5 összetevőből állnak, és egyes gépek el vannak különítve fejlesztési célokra és a programok tesztelésére. Ezeket az EdgeCAM szoftverrel hozzák létre, ezzel is csökkentve a ciklusidőket. Amikor meglátogattam a gyárat, egy használaton kívüli részen az új Haas gépek hosszú sora várakozott arra, hogy a Csendes-óceán északi részén keresztül megtett út után kicsomagolják és üzembe helyezzék őket. − Tizenhat új Haas szerszámgép érkezett a héten – számolt be Ravichandran –, tíz VF-1 és hat ST-10 modell. A gyártósoron dolgozó alkalmazottaink nyolcvan százaléka nő, és ők is kedvelik a Haas gépeit, mert egyszerű a működtetésük és a karbantartásuk. A korábban használt tajvani gépeink nagyok, bonyolultak és ijesztőek voltak.
 
A Haas gépekkel több különböző alkatrészt gyártanak
 
Az Appasamy számos terméke tartalmaz finoman megmunkált, kis alkatrészeket, amelyek a Haas gépeken készülnek. Ravichandran állítása szerint a női gépkezelők jó kézügyességgel rendelkeznek, de főleg azért dolgoznak sokan nappal a gyártósoron, hogy este, éjszaka és kora reggel otthon lehessenek a gyermekeikkel. − A nappali műszakokban a nők, az éjszakai műszakban a férfiak dolgoznak – mesélte. – Sok nő közvetlenül az iskola vagy a főiskola után jön a céghez dolgozni, és három vagy négy évig marad nálunk, amíg férjhez nem megy. Egyesek visszatérnek és tovább dolgoznak, de sokan abbahagyják a munkát, hogy gyermeket vállalhassanak. 
 

Siker két évtizeden át 

A klinikai felszerelések és eszközök iránti, látszólag kimeríthetetlen igénynek, valamint a helyi szemészorvosok óriási vásárlói bázisának köszönhetően az Appasamy az elmúlt két évtizedben töretlenül növekedett. Az üzlet élénk, jelentős részben annak köszönhetően, hogy a vállalat kitartóan törekszik az innovatív, alacsonyabb árú termékek fejlesztésére. Indiában az orvosoknak jogukban áll magánpraxist indítani, így alapvető fontosságú, hogy a felszerelés megfizethető legyen. Appasamy ezért egy olyan rendszert működtet, amellyel segíti az orvosokat a hályogműtétekhez szükséges felszerelés beszerzésében. A vállalat exportálja is a termékeit, és rendszeresen részt vesz szakkiállításokon az Egyesült Államokban és Európában. A kormány ösztönző programja keretében ezért alacsonyabb adókat kell fizetnie az importált szerszámgépek után.
− Mivel a termékeink jelentős részét exportáljuk, a Haas gépek után alacsonyabb behozatali vámot fizetünk – mondta Ravichandran. – Vállalatunk exporttevékenységét az indiai kormány is elismerte és díjazta. Elnyertük az Engineering Export Promotion Council of India (indiai műszaki exportfejlesztési tanács) díját a kis ipari vállalatok kategóriájában nyújtott legjobb teljesítményért. Az utóbbi években számos írás született az Indián végigsöprő technológiai hullámról, de a szerzők általában az internetről vagy a széles sávú hálózatokról írnak, amelyek a több ezer kilométerre található üzleti lehetőségek elérését is lehetővé tették. Az Indiába telepített telefonos ügyfélszolgálatok átformálták az összes, a költségeit csökkenteni kívánó biztosító és jegyiroda ügyfélkapcsolati arculatát az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Ennek köszönhetően az indiai frissdiplomások úgy végezhetnek szellemi munkát nyugati vállalatoknál, hogy nem kell elhagyniuk a szülővárosukat. Kevésbé dokumentált az, ahogyan az Appasamy-hoz hasonló műszaki vállalatok a legjobb elérhető gyártási technológiát alkalmazzák, és ezzel nem csak az ország égető társadalmi és egészségügyi problémáit enyhítik (hozzásegítve például a vakokat ahhoz, hogy újra lássanak), hanem apránként az innovatív indiai termékeket is elterjesztik a növekedő nyugati piacokon. Ami a vidéki Indiában a szembetegséggel küzdő páciensek számára jó, a jelek szerint a világ többi részén is megfelel a rosszul látó betegeknek. 
 
www.haascnc.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek