Golyósorsók – precíziós gépek mozgásközvetítő elemei

Hasznos tanácsok a megfelelő megoldás kiválasztásához

2013. szeptember 12., csütörtök, 13:14

Címkék: automatizálás Bearing Kft. gépipar golyósorsó HIWIN lineáris tengelyek precíziós szerszámok profilsín

A golyós menetes orsók leggyakrabban az ipari, szerszám- és precíziós gépek mozgásközvetítő elemei, melyek magas hatásfokkal alakítanak át forgómozgást egyenes vonalú mozgássá, illetve fordítva, mindezt nagy pontosság, merevség, valamint hosszú élettartam mellett.

 
A HIWIN és a Bearing Kft. a golyósorsók széles termékpalettáját kínálja a gépgyártás és az ipari automatizálás legkülönfélébb területeire.
 

Alkalmazási példák

  • eszterga-, maró- és fúrógépek
  • lemezmegmunkáló gépek
  • fa- és műanyag megmunkáló gépek
  • csomagológépek és prések
  • készülékgyártás és reaktorépítés
  • olvasztóberendezések
  • repülőgépipar
  • jel-, robot- és gyógyászati technika
 
Golyósorsók a a HIWIN-től
 
A felhasználók, valamint az ipar igényeihez igazodva a HIWIN folyamatosan fejleszti termékeit. Az utóbbi időben a hengerelt golyósorsó anyák golyó-visszavezetési típusát megváltoztatták, ezáltal elérték, hogy a golyós anyák csökkentett anyahossz mellett, nagyobb statikus és dinamikus terhelést legyenek képesek elviselni.
 

Orsófajták

Gyártási eljárás szerint háromfajta orsót különböztetünk meg: hengerelt, hántolt és köszörült. A három típus között a legszámottevőbb különbség a gyártási pontosságuk.
 

Hengerelt kivitel

Standard pontosságú orsó (0,052/300 mm). Ezek a típusok a hozzá tartozó anyákkal együtt csaknem az összes méretben közvetlenül raktárról rendelhetők. Egyedi igényeknek megfelelően méretre vágva, és orsóvég-megmunkálással is szállítjuk.
 

Hántolt golyósorsó

Pontosabb kivitelű orsó (0,023/300 mm). A hántolt orsó gyártása a németországi HIWIN-központban történik, ennek köszönhetően az orsók speciális kialakítású anyákkal, rövid határidővel is szállíthatók: például játékmentes kialakítással is megrendelhetők.
 

Köszörült golyósorsó

A legmodernebb gyártástechnológiával előállított kivitel, pontossága elérheti akár a 0,007/300 mm-es értéket is. Ezek a típusok abszolút egyedi igények szerint gyártott, speciális, általában nagyméretű golyósorsók.
 

A golyósorsók cseréje, kiválasztása

A golyósorsó cseréje, kiválasztása és gyártása számos tényezőtől függ. Ha már meglévő, de tönkrement vagy hibás golyósorsót szeretnénk cserélni, akkor a kiválasztás egyszerű, hiszen az eredeti orsóról megállapítható, hogy milyen gyártási eljárással készült. Amennyiben a hajtás már kiszerelt állapotban van, a Bearing Kft. elkészíti róla a műszaki rajzot, majd igény esetén azok gyártását, megmunkálását is elvégezi. Abban az esetben, ha új gépbe szeretnénk építeni golyósorsós hajtást, a kiválasztás során számos tényezőt kell figyelembe venni. Először meg kell határozni a pozicionálás szükséges pontosságát. Ezt a gyártási eljárásból fakadó menetemelkedési pontosság mellett befolyásolja maga a menetemelkedés mértéke is. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy mekkora az elvárt gyorsjárati sebesség. Ez függ a motor maximális fordulatszámától és a menetemelkedés mértékétől is. Fontos, hogy a golyósanyát nem terhelheti más, csak axiális irányú terhelés. A terhelés mértékének meghatározása lehetővé teszi, hogy számításokat végezzünk az átlagos axiális terhelésre, névleges élettartamra, kritikus fordulatszámra, orsóátmérőre és egyéb jellemzőkre vonatkozóan. Ha a számítások alapján megfelelőnek bizonyul a hajtásunk, akkor nincs más dolgunk, mint hogy kiválasszuk az anya típusát, kenését, és ha szükséges, előfeszítését.
 

Egyéb termékek és szolgáltatások

A Bearing Kft. szolgáltatásai közé tartozik a golyós menetes orsók felújítása, golyósperselyek forgalmazása, lineáris tengelyek és profilsínek forgalmazása, méretre vágása, valamint műszaki szaktanácsadás és dokumentációk készítése (tervezés, CAD). Az alkalmazásoknak megfelelő golyósorsók kiválasztásával kapcsolatban bővebb információkkal a cég munkatársai szolgálnak.
 
Bearing Kft.
1119 Budapest, Fehérvári út 44.
Telefon: +36 1 203 5000
Fax: +36 1 203 5100
www.bearing.hu
info@bearing.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. szeptemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek