Élet a lóhusbotrány után

Innovációk a FachPack 2013 szakvásáron

2013. július 29., hétfő, 14:55

Címkék: biztonság csomagolás élelmiszer Fach-Pack jelölés lánc nemesítés Nürnberg Röntgen szenzor trend

Nem csak a rekkenő hőség miatt főhetnek a fejek a csomagolóipar kereken 1500 vállalatánál, hanem azért is, hogy mivel lepjék meg idén ősszel a nürnbergi FachPack mintegy 37 000 látogatóját. Ami biztos: számos innovációra lehet számítani a teljes csomagolási folyamatláncban – ezáltal mind a négy FachPack szegmensben: a csomagolásban, a technikában, a feldolgozásban és a logisztikában is. Emellett húsz fiatal, innovatív vállalat közös standján a (9-es csarnokban) is előremutató fejlesztésekkel találkozhatnak az érdeklődők.

 

A csomagolóipar legfontosabb témáinak egyike az élelmiszerbiztonság. Az év elején kipattant lóhúsbotrány felpörgette a jelölés, a nyomon követhetőség és a logisztika körül folyó eszmecseréket. A termékekben előfordult idegen testek miatti visszahívási akciók sora egy további olyan terület, amelyet a feldolgozóknak okvetlenül kerülni kell, hiszen az imázsukról van szó. A minőségbiztosítás tehát szintén ott van a lényeges kérdések között. Ráadásul a csomagolóanyag-gyártókat nagyon foglalkoztatja a migráció témája, amely ronthatja a termékek minőségét.

A sajtnál és a virslinél már sikerült

A csomagolóanyagoknál a termékvédelem áll a középpontban, az élelmiszerekben azonban több erőforrás van lekötve, mint a csomagolásban. A termékveszteségek nagyobb CO2 kibocsátást okoznak, mint amit a kevesebb csomagolóanyaggal meg lehet takarítani. Tehát az anyagcsökkentés vagy -helyettesítés mindig optimalizált tulajdonságokkal jár együtt. A cél az, hogy természetes alapanyagú, intelligens, tartós csomagolási rendszereket fejlesszenek ki. A sajthoz és a virslihez már használják az első olyan ablakos csomagolást, amely papír és műanyag társításából készült fedőfóliával rendelkezik. Az ablakkivágáshoz a papírt lézeres vágással újra el lehet távolítani az összetett anyagból. Ezáltal a kivágások minden kívánt formában elvégezhetők, anélkül, hogy speciális szerszámokat kellene használni, mert a lézerkés egyszerűen programozható. A külalak és a tapintás a papír tulajdonságainak felel meg. A funkcionalitás adott a gátló tulajdonságoknál, a gépeken futási jellemzőknél, a merevségnél és a nyomtathatóságnál. A társítással fosszilis nyersanyagok takaríthatók meg, és új megkülönböztető potenciálokat biztosít az értékesítési helyen. Az egyedi ablakformák rálátást engednek a termékre.

A Safe-Pack projekt

A MAP (modified atmosphere packaging) kitűnően védi az élelmiszereket, felhasználóbarát és többnyire visszazárható, jóllehet itt még probléma van a felszakítóerő és az újra rányomás között. Jó védelmet kínálnak a gázok, gőzök, fény és aromák és olyan aktív tulajdonságok ellen, mint az oxigén-scavenger, a nedvességszabályozás vagy az UV-védelem. Vitatott, hogy olyan aktív anyagokat, mint az ezüst vagy nanoezüst, fel lehet-e használni a mikrobák szaporodásának gátlására a csomagolásokon. Ezek behatolhatnának a termékbe, csak nedves termékeknél van csíraölőhatásuk. Hűtőházi hőmérsékleteken a hatás nagymértékben lelassul. Egy kutatóintézetekből, vegyipari konszernből, húsfeldolgozó üzemekből és csomagolórendszer-gyártókból álló konzorcium dolgozik a „Safe-Pack“ projekten - ez egy tisztán fizikai elven baktériumokat pusztító műanyag. Ezáltal nem visznek be kiegészítő hatóanyagot, amely a betöltendő áruba kerülhetne. Ezzel lényegesen meghosszabbodik a friss húsáruk szavatossági ideje. Bizonyára eltart még egy darabig, amíg az új csomagolóanyag alkalmazható lesz, mivel még be kell fejeződniük az élelmiszerjogi engedélyezési eljárásoknak.

A ragasztás kihívásai

Nagyon sok élelmiszer-csomagolás tartalmaz ragasztóanyagokat: a hajtogatott dobozoktól a címkéken át egészen a fóliacsomagolásokig terjed ezek felhasználási tartománya. A csípős mártások, ecet- vagy más savtartalmú élelmiszerek magas követelményeket támasztanak a rugalmas csomagolásokkal szemben. Az agresszív összetevők károsítják a csomagolásokat, a ragasztóanyagokat is beleértve, amelyekkel a csomagolófóliákat kasírozzák. A magas szilárdanyag-tartalmú kasírozó ragasztóanyagok kevesebb oldószerrel készülnek, és elnyomják ezt a nemkívánatos hatást. Ezzel anyagköltség takarítható meg, és csökken az energiafelhasználás, mivel egyben kisebb szárítóteljesítményre van szükség. E ragasztóanyag-rendszerek további előnye: az alkalmazott tapadásfokozó anyag már nem tömi el a raszterhenger felhordó tálacskáit. Meg lehet akadályozni az úgynevezett „cell blocking“-ot, és sokkal inkább azonos szinten lehet tartani a ragasztómennyiséget az egész felvitel során.

Automatikus végellenőrzés

A gépgyártók számos ellenőrző rendszert fejlesztettek ki, amelyeket modulokként a már meglevő berendezésekbe is be lehet építeni. Emellett az idegentest-felismerés mellett részben további feladatokat is ellátnak, mint például a mérlegelést, a jelölések hitelesítését vagy a csomagolások légmentességének ellenőrzését. Mind gyakrabban alkalmazzák a MAP-csomagolásokat a hús- és kolbászárukhoz, sajthoz vagy a késztermékekhez, nem utolsó sorban a nagyobb kényelem iránti igény miatt. Moduláris felépítésű ellenőrzőrendszerek egészítik ki az FFS (forma-, töltő- és lezáró) berendezéseket, és gondoskodnak a kifogástalan lezáró varratok, olvasható és odaillő címkék, valamint idegen testek megbízható, automatikus ellenőrzéséről. Többérzékelős ellenőrző egységek a felhasználó igénye szerint optikai vagy mechanikai ellenőrzést, illetve kombinált optikai-mechanikai csomagolás-ellenőrzést végezhetnek. A bővített funkciók közé tartozik a csomagolási konfigurációk egyszerű elrendezése a képernyőn, úgyhogy formátum- vagy szortimentváltás után gyorsan le lehet hívni az ellenőrző paramétereket a következő termék számára.

A röntgen-szem mindent lát

A hibás termékek vagy idegen testek végső ellenőrzéséhez egyre inkább röntgentechnológiát alkalmaznak. A készülékek alacsony, 50 vagy 80 kV röntgenteljesítménnyel dolgoznak, és az EU-irányelvnek megfelelően élelmiszervizsgáló készülékekként vannak engedélyezve. A röntgenrendszereknek az az előnyük a fémdetektorokkal szemben, hogy probléma nélkül áthaladnak az alumíniummal bevont anyagok vagy a fémmel bevont fóliák. Ezenkívül érzékelik azokat a műanyag elemeket, csontokat, üvegszilánkokat és más idegen testeket is, amelyek feldolgozás közben a termékbe kerülhetnek. A készülék beállításának módosítása nélkül egyidejűleg felügyelhetők különböző termékek és csomagolások. A keresztben vagy rossz helyen fekvő termékek nem okoznak hibajelzést. Sőt párhuzamosan futó terméksorokat is lehet egyidejűleg ellenőrizni. Hibás termékek elkülönítő rendszereként lezárható gyűjtőtartállyal rendelkező pusherek vagy fúvófejek jönnek szóba. Az áthaladási (adagolási) sebesség és a dokumentáció számára szolgáló képfeldolgozás a berendezés-teljesítményekhez igazodik. A csomagoló gépsorokon dolgozó kezelőszemélyzet szórt sugárzástól történő megvédése érdekében a röntgen-ellenőrzőrendszerek rendszerint mind a két oldalon ólomfüggönyökkel vannak felszerelve. Ezáltal azonban a nagyon könnyű csomagolások, mint a mélyhúzott csomagolások vagy kolbásszal, sajttal vagy hallal feltöltött tray-tálcák, szállítás közben letérhetnek a nyomvonalról, és terméktorlódást okozhatnak. Egy új röntgen-ellenőrzőrendszer ólomfüggöny nélkül mutatkozik be. Helyette egy felemelhető szalag emeli fel a csomagokat a normál szállítási magasság fölötti szintre, és ott vezeti el a röntgenszkennerhez. Több terelőlemez védi a kezelőszemélyzetet az esetleges előforduló szórt fénytől. A röntgen után a szalag a termékeket újra lesüllyeszti a terelőlemezek alatt a normál szállítási magasságba.

Feldolgozás (nemesítés) - pigmentfestékek adalékanyagok nélkül

Az élelmiszeripar megrettent attól, hogy a nyomdafestékek alkotóelemei áthatolhatnak a csomagolóanyagokon. Ebben az eszmecserében most a felragasztható címkék is fokozatosan a középpontba kerülnek. A migráció kizárása céljából, a ragasztó tapadási tulajdonságainak megváltoztatása nélkül, kifejlesztettek egy többrétegű technológiát. Ezt a ragasztót itt egy speciális közbenső réteggel együtt viszik fel. Élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre engedélyezték – mégpedig száraz, nedves és zsíros felületeken. Jóllehet a címkéken levő nyomtatás közvetlenül nem kerül érintkezésbe a becsomagolt élelmiszerekkel, az oldószermaradványok vagy más vegyi anyagok migrálódhatnak: a csemegeáruk edényeit például gyakran a gyártó címkézi fel, majd egymásba rakva szállítja tovább a töltőhelyre. Így a nyomtatási folyamatból származó vegyi anyagok bekerülhetnek az edények belsejébe és az élelmiszerbe. Tehát sok múlik azoknak a nyomdafestékeknek az összetételén, amelyek a mindenkori nyomdai eljáráshoz igazodnak. Az Electron Beam Offset eljárás magas élettartam-biztonságot kínál a csomagolás-nyomtatásban, mivel nem tartalmazza az egyébként szokásos nyomdafesték-összetevőket: az EB festékek pigmentfestékek olyan adalékanyagok nélkül, mint az oldószerek, lágyítószerek, fotoiniciátorok vagy ásványolaj-összetevők. Az EB tekercscsomagolási nyomtatási eljárás esetén a festék összetevőit a festék felvitele után nem felmelegítéssel vagy UV-sugarakkal keményítik meg, hanem elektronsugárzással. Hideg szárítási eljárásként az EB-Offset tehát különösen anyagkímélő. EB-Offset festékeknél szépnyomásnál is frontálisan történik a nyomtatás a kész összetett fóliára vagy a monofóliákra. A tekercsben a színátütés elleni védelemhez nincs szükség kasírozásra.

Logisztika - adat-transzparencia az ellátási láncban

A törvényhozók egyre nagyobb követelményeket támasztanak a dokumentálással és a termékadatokkal szemben. Az élelmiszeripar különböző gyártók különböző gépeit üzemelteti. Ezért egy vezető gépgyártókból, a VDMA-ból (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) és főiskolákból álló projektcsoport meghatározott egy egységes interfészt a fontos tétel- és termékadatok gépről gépre történő átadásához. Ez a Weihenstephaner Food Standard egy élelmiszeripari folyamat-optimalizálásra szolgáló, gyártóktól független gépintegrálásról szóló koncepció, amely egységes adatrögzítést és -kiértékelést tesz lehetővé. Az ellátási láncban a mindenre kiterjedő adat-transzparencia nemcsak a visszahívási akciók, a garanciális esetek és a hamisítás elleni biztosítás számára lényeges, hanem az utánpótlás-irányításhoz is. Hatékony információáramlást kell létrehozni az ellátási láncon belül, és kapcsolatot kell teremteni a fizikai ellátási lánccal, hogy bármikor rendelkezzen a fontos információkkal. A nyersanyagtól az egyes tételeken keresztül egészen a raklapokig minden objektumnak nyilvántartottnak és nyomon követhetőnek kell lennie. Ehhez szükség van a közös összegyűjtés lehetőségére egy heterogén információtechnológiai környezetből. Egy ésszerűsített és szabványosított áru-azonosítás az ellátási lánc teljes hosszán segít a hamisítások és a párhuzamos piacok leküzdésében, szerializált adatmátrix-címkékkel.


Még több információ a Fach-Pack szakvásár újdonságairól
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek