Bármi is a követelmény, van megoldás

TRUMPF lemezmegmunkáló gépek bemutatója a Mach-Tech vásáron

2013. július 18., csütörtök, 17:55

Címkék: alkatrészgyártás lemezmegmunkálás lézervágás Mach-Tech Trumpf

A TRUMPF vállalat az egyik vezető technológiai világcég, fő területei a szerszámgépek, a lézertechnika, az elektronika és gyógyászati technológia piaca. A vállalat technológiájával készült termékek az ipar majdnem minden szegmensében fellelhetők. A cég a legmodernebb technológiát mutatta be az idén május végén rendezett Mach-Tech szakvásáron.

 
A TRUMPF vállalat technológiai és piaci világelső a rugalmas fémlemez megmunkálásban használt szerszámgépek gyártásában és az ipari lézerek terén egyaránt. Ezt a tényt bizonyította a Rábel Kft. bemutatója (a Trumpf vállalat hazai képviselete) az idei Mach-Tech vásáron is, ahol a látogatók a legmodernebb technológiákba  kaphattak betekintést a lézervágás (TruLaser 3030 fiber), stancolás (TruPunch 3000) és az élhajlítás (TruBend 7036) területén. A 2011/2012-es gazdasági évben a TRUMPF vállalat – amelynek megközelítőleg 9600 alkalmazottja van – 2,33 milliárd euró forgalmat ért el. A körülbelül 60 leányvállalattal és képviselettel a TRUMPF Csoport Európa szinte összes országában képviselteti magát, valamint Észak- és Dél-Amerikában, illetve Ázsiában. A termelési és gyártási kapacitások telephelyei: Németország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Mexikó, Ausztria, Lengyelország, Svájc, Szingapúr, a Cseh Köztársaság és az Egyesült Államok.
 

Új szilárdtest lézervágó

Bármi is a követelmény, a TRUMPF rendelkezik a megfelelő géppel. A vásár elismerő oklevelével díjazott és bemutatott új, illetve egyedi TruLaser 3030 fiber lezárja a cég 2D lézer portfólióját. A TRUMPF új szilárdtest lézervágója a TruLaser 3000-es sorozathoz tartozik, mint rugalmas, általános rendeltetésű gép. A cserepalettával felszerelt gép asztalmérete 1500 x 3000 mm, és a gépvázba beépített 3 kW teljesítményű TruDisk lézer átvágja a szénacélt akár 20 milliméter, a saválló acélt és alumíniumot 15 milliméter, valamint a vörös- és sárgarezet 6 milliméteres vastagságban. A gép szimultán átállási-pozicionálási tengelysebessége 140 m/perc. Továbbá a sokoldalú vágóegység, az egyfejes vágási stratégiának köszönhetően, minden lemezvastagságot megmunkál, vagyis a felhasználónak nem kell lecserélnie a vágóegységet a lemezvastagság függvényében. A TruLaser 3030 fiber ultrabiztonságos, és a zárt géptest biztosítja, hogy semmilyen lézerfény ne szökjön ki a munkatérből. A munkaterület tisztán látható, köszönhetően a nagyméretű, minőségileg hitelesített biztonsági ablakoknak. A gép egy ergonomikus, elforduló kezelőpanelről egyszerűenés átláthatóan működtethető. Ezek a tulajdonságok teszik ideálissá a gépet olyan bérmunkára szakosodott gyártók számára, akik főleg vékony saválló lemezek, valamint különböző lemezvastagságú szénacél lemezek vágására szakosodtak, és akiknek termelési volumenét egyetlen gép kielégítheti.
 
A vásár elismerő oklevelével díjazott és bemutatott új,
illetve egyedi TruLaser 3030 fiber lezárja a cég 2D lézer portfólióját
 
A TRUMPF szintén bemutatta legújabb generációs stancoló gépét, a TruPunch 3000 S11 típust is. A gép 180 kN stancolási ereje maximálisan 6,4 mm vastag lemez megmunkálására elegendő. Az univerzális gép nem csak kompakt és energiaforrás-hatékony, de a világ első stancoló gépe, amely megvalósítja a hulladékrács nélküli lemezfeldolgozást minden lehetséges stancolt geometriához.
 

Elektromos stancoló fej

A TruPunch 3000 típusnál egy másik innovatív funkció is bekerült a gépbe: az elektromos stancoló fej. Ez nem csak csendes, de – ellentétben a hidraulikus változattal – nagyon kevés energiát használ készenléti üzemmódban (5,9 kW/h ). Stancoló módban is hatékonyabb, ami azt eredményezi, hogy energiafogyasztása két kilowattal kevesebb óránként, és ezenfelül sokkal termelékenyebb, mint az elődje (löketszám stancolásnál 1 mm lépés szélességnél: 1000 1/min). Köszönhetően a magas forgási sebességnek, az elektromos lyukasztó fej nagyon gyors, amikor forgó szerszámokat használunk vagy menetalakítást végzünk. Mivel a stancolón már nincs szükség hidraulikus egységre, a TruPunch 3000 telepítési alaprajza is kisebb. A karcmentes megmunkálást a kefés munkaasztalon kívül az opcionálisan rendelhető süllyeszthető matrica használata is elősegíti (a lemez pozicionálásakor a matrica lefelé elmozdul és nem érintkezik a lemez felületével). 
 
A TruPunch 3000 típusnál egy másik innovatív funkció is
bekerült a gépbe: az elektromos stancoló fej
 
 
A TRUMPF élhajlító portfólióján belül a TruBend 7000-es szériája felhasználóbarát, és ergonomikus tulajdonságokkal rendelkezik, melyek kulcsfontosságú tényezői a termelékenységnek. Csak a magas termelékenységi ráta és az optimális forráskihasználás biztosítja az alkatrészenkénti energia-egyensúlyt. Ezért a fejlesztők a legújabb élhajlítónál, a TruBend 7036-os típusnál (1020 mm hajlítási hossz, 360 kN nyomóerő) az emberi tényezőt helyezték fókuszba – végül is a gépkezelő a döntő elem az eljárás sebességénél. Ez teszi az optimális munkakörülményeket és a kezelőbarát kezelőelemeket a termelékenység kulcstényezőivé. Amikor az élhajlító kezelője elfárad, ezt a darabszám és a gyártott alkatrész minősége sínyli meg. Ahhoz,hogy ezt elkerüljük, a tervezőmérnökök az ergonómiát helyezték a fókuszba. A gépkezelő, amikor használja a gépet, le tud ülni és dolgozni anélkül, hogy túlságosan elfáradna. Gázrugók és pedálok segítségével beállítható a lábtartó magassága és szöge. A kartámasz is magasságba állítható, így minden gépkezelő egyénileg tudja beállítani a munkahelyét.
 
A TASC 6000-es vezérlő monitorát a TruBend 7000-es sorozatán elektronikusan tudjuk beállítani a megfelelő szögbe. A TRUMPF LED-es világítása már kipróbált, illetve megbízható volt az orvosi technológiákban, ezt szerelték a gép elejére a gerenda mögé, és ez biztosítja a jó megvilágítást hajlításkor, hőkibocsátás nélkül. A lézerdióda hajlítási vonalat vetít a lemez felületére, így egyszerűen és precízen tudjuk a munkadarabot a hátsó ütközőhöz illeszteni.
 

Kis hajlított alkatrészek gyártása

A hajlítási sebesség további növekedését egyszerűen el tudjuk érni a fontos egységek – hátsó ütköző, gerenda – módosításával. Ezért a hátsó ütköző könnyű karbonszálas anyagból készült. A hátsó ütköző ujjai, melyek a hajlított alkatrésszel érintkeznek, edzett acélból készülnek. Az elektromos motor, ami a gerendát működteti, alacsony fordulatszámnál nagy teljesítményt ad le. Ez gyors mozgásokat biztosít alacsony karbantartási költségek mellett, mivel nincs hajtóműház, ezért olaj sem szükséges (gyorsjárati sebesség 220 mm/s, munkajárati sebesség 10–25 mm/s-ig ). A TruBend 7000-es széria egy csúcsminőségű megoldás a kis hajlított alkatrészek gyártásához. Különös tekintettel azokhoz, amelyek nem nagyobbak egy A3-as méretű lemeznél. Az ilyen fajta lemezalkatrészek kiváltképpen gyakoriak az automatizálási és elektromos alkatrészek gyártásánál, a gépészetben, valamint a beszállítói iparban. Hajlítani ilyen alkatrészeket nagy élhajlítókon hely és energiapazarlás lenne. 
 
A TruBend 7036-nál az emberi tényező került fókuszba
 
Az eddig elért eredmények és fejlesztések tükrében továbbra is kijelenthetjük, hogy a TRUMPF vállalatnak a felhasználók igényeit, érdekeit figyelembe véve maximálisan sikerül olyan termékeket, megoldásokat és technológiákat kínálni, amelyek a versenyképességet a legmagasabb szinten támogatják és méltán emelik a TRUMPF vállalatot piacvezető pozícióba. Ezen eredményeket erősíti a Rábel Kft. magyarországi piacvezető státusza a rugalmas lemezmegmunkáló gépek területén, és a Mach-Tech vásáron közel 1,5 millió euró értékben megrendelt gépek is. 
 
www.rabelkft.hu / www.trumpf.com
rabelkft@rabelkft.hu
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. júniusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek