A Te géped

Gyorsan növekvő iparággá vált az egyedi gépek gyártása Magyarországon

2016. április 10., vasárnap, 19:42

Címkék: autóipari beszállító célgépek gépgyártás Kokavecz László Thonauer

A gépgyártás mindig a fejlett országok húzóágazatai közé tartozott azon egyszerű oknál fogva, hogy viszonylag kevés alapanyagból nagy termelési értéket képes előállítani. Más szavakkal: magas a hozzáadott értéke, amit Magyarországon csak kevés más ágazat mondhat el magáról. A rendszerváltás utáni bő évtizedben a hazai gépgyártás is a padlóra került, mára azonban szinte a reneszánszát éli az iparág gyorsan növekvő régi motorosokkal és reményteljes új belépőkkel. A Thonauer Kft. egyedi gépgyártásáról Kokavecz László üzletágvezető beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Mikor kezdtétek el a kereskedelem mellett építeni is a gépeket?

Kokavecz László: Kezdetben a Thonauer Kft. fő csapásiránya a standard gépek forgalmazása volt, de már több mint 10 éve foglalkozunk célgépek építésével is. Egyre gyakrabban fogalmazódtak meg olyan vevői igények, amelyekre nem volt standard megoldás. Az első ilyen egyedi fejlesztésünk egy selejtdarab-vágó egység ultrahangos hegesztőgépre történő integrálása volt, amit még alvállalkozó bevonásával készítettünk el, és kisebb sorozatot is gyártottunk belőle. Ettől még nem vált fő tevékenységgé a célgépfejlesztés, de mivel sokasodtak az ilyen típusú feladatok, ezért 2015. január 1-én önálló üzleti egységgé vált az egyedi gépek építése, amiben rajtam kívül még hárman – két fejlesztő és egy technikus – dolgozunk, és néhány tevékenységet, például az alkatrészgyártást, vagy a PLC-programozást továbbra is alvállalkozók látnak el. A nagy előnyünk a kábelfeldolgozás területén szerzett 25 éves tapasztalat, így a gépeink zöme is ehhez az alkalmazáshoz kapcsolható, de most már egyéb feladatokhoz is fejlesztünk és gyártunk gépeket.

Hogyan méritek a célgépépítő üzletág eredményességét?

A célgépes üzletágat önálló profitcenterként kezeljük, amelyről külön nyilvántartást vezetünk. Támogatjuk vele a hagyományos gépek eladását, de a gép értékéből le lehet vonni azt, amennyibe a beépített standard gép önmagában került volna. A növekedési potenciálunk elég nagy. Annak ellenére, hogy nem folytattunk széles körű marketinghadjáratot az üzletág megismertetésére, sok árajánlatkérést kapunk ügyfeleinktől. Visszatérő megrendelőink is vannak már, akik igazolják, hogy jó úton járunk. Ennek megfelelően bővülést tervezünk mind a géppark, mind a személyi állomány tekintetében.

Kokavecz László

Milyen szempontok alapján figyelitek a gépépítőket Magyarországon?

A tapasztalatunk nagy előny, hiszen a kábelfeldolgozás terén nincs másik cég, amelyik hozzánk hasonló referenciákkal rendelkezne. Ugyanakkor egyelőre nem hasonlíthatjuk magunkat a tucatnyi fejlesztőmérnököt és technikust foglalkoztató célgépgyártókhoz. Részben a versenytársainknak számítanak, de ugyanakkor a beszállítóik is vagyunk, hiszen adott esetben az általunk forgalmazott hagyományos gépeket építik be a saját alkalmazásaikba.

Milyen módszerekkel választjátok ki a saját beszállítóikat?

Nincsenek preferált beszállítók, nyitva hagyjuk ezt a kérdést annak érdekében, hogy az ügyfél választhasson, és sok esetben ők specifikálják a főbb gépelemeket. Ha bármelyik irányba elköteleződnénk, akkor elvesztenénk a rugalmasságunkat. Az ügyfelek a leggyakrabban a vezérléstechnikai és a pneumatikai elemekre adnak konkrét specifikációkat, de ha például egy kábelfeldolgozási feladathoz az ügyfélnek már adott, hogy ki szállítja a kést, akkor felénk is elvárás, hogy ne álljunk elő egy új típussal. Ha nincs kimondott ügyféligény, akkor a megbízhatóság, az ár alapján választunk.

Sokszor kapunk demotermékeket, ami nagyon hasznos, hiszen így tudjuk tesztelni az adott alkatrészt, tipikusan ilyen az optikai minőség-ellenőrző berendezések területe. Meg kell mondanom, hogy az ismeretlent ritkán vállaljuk be, szükséges, hogy a termék rendelkezzen már bizonyos referenciákkal. Az ár sem egy utolsó szempont, fontos az is, hogy milyen támogatást várhatunk a leendő beszállítótól, de ezzel együtt sem volt sok példa arra, hogy kevésbé ismert alkatrésztípust építettünk volna be a gépeinkbe.

Azt gondolom, hogy a cégtulajdonlásban bekövetkezett változás – 2016. január 1-i hatállyal az anyacégünket, a Thounauer GmbH-t megvette a Komax Group – hosszú távon a célgépépítés felértékelődését is magával vonzza. A múltban már számos Komax gépet alakítottunk át egyedi alkalmazások számára, ezek mindegyike pedig más országokban is érdekes lehet. Ez nyilván nem máról holnapra érezteti majd hatását, de a növekedési potenciál óriási.

A megrendelői oldal mennyire segíti a munkátokat?

Ez nagyon változó. Van, aki többoldalas, még a gép színét is tartalmazó specifikációt küld, van, aki csak a kezünkbe nyom egy mintát, hogy ezt szeretné legyártani, de még ciklusidőt vagy darabszámot sem tudunk. Ilyenkor segítünk, tesztelünk, próbálunk megoldást találni. Egy jó specifikáció mindig előny abból a szempontból, hogy pontos árkalkulációt tesz lehetővé, és a szállítási határidő meghatározásában is segít. Ha az ügyfélnek vannak termék és beszerzési információi, esetleg bejáratott kedvezményei, és hajlandó azokat át is adni, akkor ezek jelentősen csökkenthetik a gépépítésre fordított idő- és pénzmennyiséget. Szintúgy az adott alkalmazás bizonyos részfeladataira adott esetleges megoldási javaslatok, amiket nekünk már nem kell kikísérleteznünk. Gépépítő oldalról pedig semmi sem pótolja a tapasztalatot: ami már egyszer bevált, azzal a jövőben gyorsabbak, jobbak és kedvezőbb árszínvonalúak lehetünk.

Molnár László

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek