A századmillimétertől a mikronig

2012. november 17., szombat, 18:29

Címkék: Audi BMW büttner és társa eu gépgyártás Mercedes nagyatád szerszám szerszámgép Új Széchenyi Terv Új Széchenyi Terv üzemcsarnok

Üzemcsarnok-avatással ünnepelte huszadik születésnapját a Büttner és Társa. A legerősebb hazai szerszámgép-gyártó vállalat a nagymérető gépek előállításában kíván előre törni, és saját gyártási precizitását is tökéletesíti.

− Mindig is gyártással szerettünk volna foglalkozni – közölte határozottan és némileg elégedetten Büttner Tamás, a Büttner és Társai Kft ügyvezető igazgatója. Az elégedettségre bőven volt oka, hiszen szavai azt a november 17-i ünnepséget követően hangzottak el, amellyel a cég új, közel 2000 nm-es gyártócsarnokát avatták fel Nagyatádon. A 260 millió forintos beruházás 96 millió forintig az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg.

Kereskedelemmel kezdtek

A szerszámgépeket előállító cég ügyvezető igazgatója mondata arra is utalt, hogy az egykori Danubia berkeiből kinevelkedett szakemberek tőke hiányában három évig csak forgalmazással tudtak foglalkozni az 1992-es alapítás követően. A gyártási kapacitást folyamatosan, az árbevételek növekedésével tudták fejleszteni. A Brüttner és Társai tulajdonképpen a Széchenyi Terv-pályázatok nagy győztese, hiszen történetében az első nagy ugrást a 2001-es esztendő hozta meg, amikor e pályázati forrásnak köszönhetően egy 440 milliós beruházást hajtott végre: onnantól 3500 nm-en gyártott és már 150 főt foglalkoztatott.

− Ettől kezdve tudunk részt venni a frankfurti Euromold vásárokon, amelyeken a mai napig az egyetlen magyar kiállító vagyunk – mondta Büttner Tamás jogos büszkeséggel.
A Techmonitor kérdésére, hogy a meglehetősen erős német vetélytársak mellett hogyan volt képes a cég talpon maradni, az ügyvezető igazgató így válaszolt:
− Mindenki emlékszik arra, hogy a rendszerváltás után a hazai gépgyártást a porig rombolták. Bizonyos értelemben elölről kellett kezdeni mindent. A mi piacaink Németországban vagyunk, döntő többségében német vállalatoknak szállítunk be. Kemény munkával bizalmat kellett szereznünk – magyarázta.


A dolog meglehetősen jól sikerült. A Büttner és Társai a csomagolóipar, a szépségipar és az autóipar számára szállít szerszámgyártó gépeket. A cég munkáját jellemzi, hogy legerősebb partnerei között az Audi is szerepel, és szállít a Mercedesnek is.
− A BMW folyamatban van – közölte Büttner Tamás.

Már nem pályázhat?

A német vevők távol-keleti piaci pozícióinak köszönhető, hogy a Büttner és Társai is kapacitást bővít. Amint arról az ügyvezető igazgató beszámolt, az új üzemcsarnokban nagyméretű szerszámgépeket fognak előállítani. 

− Normál méretű szerszámokat jó minőségben sokan tudnak gyártani. Ebben viszont a kevesek közé tartozunk – avatott be Büttner Tamás. Elmondta továbbá, hogy a fejlesztés célja a gyártási precizitás növelése: a jelenlegi századmilliméteres pontosságról az 5 mikronos pontosságra térnek át, ami erősíti versenyképességüket.
A fejlesztés azonban némi áldozatokkal is jár. Az ünnepségen jelen lévő Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta a figyelmet: a bővítéssel 251 fő fölé emelkedik a foglalkoztatottak létszáma, ezzel a cég nagyvállalattá válik. A baj pedig az, hogy jelenleg az Unió által is támogatott pályázati rendszer elsősorban a kis cégeket, illetve nagyon nagy cégeket támogatja, az ilyen, fejlődőben lévő társaságok kiesnek a szórásból.
− A rendszer pillanatnyilag valóban merev. A kormányzat szándéka az, hogy a 2014-es kiírásokban már ezek a cégek is indulni tudjanak – felelte a Techmonitor kérdésére Völner Pál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hozzátéve, hogy a kormány ennek érdekében kész az Unióval is megküzdeni.


Kerékgyártó György

(a szerző felvételeivel)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek