A fémes megoldás

Egy családi fémipari vállalkozás útja a garázstól a nagyvilágig

2014. január 16., csütörtök, 14:50

Címkék: fémipar Ferenczi Fémipari Kft. győr lemezmegmunkálás lemezvágás megmunkálás vízsugaras vágás

Minden vállalkozás életében adódnak útválasztó lehetőségek, amelyek hosszú évekre meghatározzák a jövőt. A döntés helyességét azonban gyakran csak évtizedekkel később lehet megítélni. Egy győri családi lakatosipari cég példája mégis azt mutatja: tudatos építkezéssel és a piaci lehetőségek pontos felismerésével a siker messze nem szerencse kérdése.

 
A történet a Győr melletti Écs település egy családi házának garázsműhelyében indult. Ferenczi Ernő 1989-ben alapította lakatos vállalkozását, amely hosszú évekig szakmai profiljával nem tűnt ki a „mezőnyből”, az elvégzett munka minőségével azonban igen. – Egyre bővült a megrendelői kör, és egyre többen voltak kíváncsiak, honnan érkeznek a munkák. A garázsműhelyt felkeresve gyakran hitetlenkedtek ügyfeleink, hogy egyszerű környezetben is képesek vagyunk kiváló minőséget előállítani – mondta Ferenczi Katalin, a Ferenczi Fémipari Kft. egyik ügyvezetője és beszerzési vezetője.
 
A családi vállalkozás idén új telephelyre költözött

A költözés

A „garázscég” megnevezés inkább csak egy vállalkozás históriájában mutat jól, annak is az elején – nincs ez másként az écsi családi cég esetében sem. A Ferenczi Fémipari Kft.-nél ugyanis pontosan felmérték: a garázsüzem „kinövése” nemcsak presztízskérdés, sőt, elsősorban nem az, hanem a talpon maradás alapvető feltétele is. A bővüléshez berendezésekre, azoknak pedig helyre van szüksége. Olyan helyre, amely hosszabb távon biztosítja a továbbifejlődés lehetőségét. A választás egy Győr déli részében, az autópálya közelségében fekvő, régi ipari körzetben található üzemkomplexumra esett, amely több csarnokból, a kültéri raktározáshoz és logisztikai műveletekhez is megfelelő külső terekkel rendelkezik. Az átköltözés 2013 nyarán vette kezdetét, és az idei év végére zárult. – Az új telephely kialakítása elkerülhetetlen volt, egyben nagy lehetőség arra, hogy mindazt, amit régóta tervként, elképzelésként dédelgettünk, valóra is válthassunk, legyen szó egy üzletág önállósításáról vagy csak apró belső, üzemi szabályok megváltoztatásáról. A költözés egy cég életében éppen olyan változás, mint egy családi háztartás életében. Ilyenkor lehet rendezni a sorokat – fogalmazott Ferenczi Katalin.
 

Egységben elkülönítve

A Ferenczi Fémipari Kft. fémlemez-megmunkálásra szakosodott, és a folyamatos bővülés során is megmaradt az eredeti profilnál; a cél az volt, hogy szakterületükön minél több képességgel rendelkezzenek, ezáltal a megrendelőket akár teljes termékgyártással is kiszolgálhassák. Így jött létre lépésről lépésre az a tevékenységi kör, amely mára felöleli a vágást, darabolást, élhajlítást, hegesztést vagy szerelést, valamint az elektrosztatikus porfestést is. A tevékenységeket tudatosan három fő csoportba rendezték: fémipari termékek gyártása, festés és vágás. Az új, győri telephelyre költözéssel az üzemi terület 400-ról közel 4000 négyzetméteresre növekedett, így valamennyi tevékenységet el tudták különíteni úgy, hogy a szeparált, de egymással összeköttetésben lévő üzemcsarnokokban a technológiák logikusan kapcsolódjanak egymáshoz, illetve az anyagellátás, valamint a félkész vagy késztermékek raktározása központi pozícióban legyen. Ezzel sikerült optimalizálni az anyagáramlást: az anyagmozgatás kevesebb időt és energiát emészt fel, ami az üzemi költségekben is érezteti jótékony hatását. A vállalkozás szerencsés helyzetben van, hiszen a mérnöki és gyártási szaktudás, valamint a gyártókapacitás birtokában számos berendezést, eszközt saját maguk számára képesek megtervezni és előállítani, legyen szó raktári állványrendszerről vagy a festőüzem szállítópályájáról.
– Az új telephelyünkön három elkülönített csarnokban dolgozunk. A klasszikus gyártócsarnokban kaptak helyet a lemezollók, élhajlító berendezések, illetve megfelelően szeparálva a hegesztőállások. Értelemszerűen külön egységet képez a festőüzem, illetve a vágóbázis, amely egyben névadója is lett egy új vállalkozásnak, a Vágóbázis Kft.-nek. A cég szoros kooperációban dolgozik a Ferenczi Fémipari Kft.-vel, ugyanakkor szükségét láttuk annak, hogy ez a tevékenység önálló üzleti egységet képezzen – foglalta össze az utóbbi időszak változásait Ferenczi Katalin.
 

Stratégia/gyártás

Minden vállalkozás életében vannak olyan pillanatok vagy időszakok, amikor irányt kell választani, a választott irányban pedig el kell indulni. Hogy a döntés mennyire sikeres, az gyakran csak évek vagy akár évtizedek múlva derül ki. Az üzlet pedig éppen olyan, mint a sport: a „hogy’ lett volna” esélylatolgatás már nem sokat ér, ha a dolgok rossz irányba fordultak. Míg a nagyvállalatok esetében, ahol jellemzően nagyobb a mozgástér, hiszen a tevékenységek diverzitása miatt egy-egy üzletágat, tevékenységet,termékvonalat időről időre erősíteni lehet a piaci mozgásoknak megfelelően, addig a kisebb és közepes vállalkozásoknál (kkv-k) erre kevésbé van lehetőség. A kkv-k ugyanis többnyire homogénebb profilú társaságok, adott tevékenységi körrel. Ez a Ferenczi Fémipari Kft. esetében is igaz, a cég példája mégis azt bizonyítja, hogy egy viszonylag szűk útpályán is van lehetőség manőverekre, sőt, egy kisebb vállalkozás esetében is szükség van üzleti stratégiára – az nem a nagyvállalatok úri huncutsága.
 
Számos berendezést és eszközt saját maguk számára képesek megtervezni és előállítani
 
– Egy voltunk a térség lakatoscégei közül, de a testvérem, Ferenczi Gábor, a kft. másik ügyvezetője és szakmai irányítója tudatosan keresni kezdte azt a piaci rést, amelyen kijutva tovább erősödhetünk és komplex feladatokat vállalni képes gyártóvá válhatunk. Önmagunk számára is meglepetésként szolgált, hogy a járműipari fellegvárként számon tartott győri régióban nem üzemelt CNC vízvágó berendezés. Egy amerikai, nagypontosságú berendezés beszerzésével törtük meg ezt az állapotot, majd egy német gyártó CNC-lézervágója volt a következő beruházásunk, a láng- és plazmavágó gépünk pedig most áll üzembe. Ezzel a tudatosan megvalósított építkezéssel szinte egy csapásra elértük azt, hogy a fém világából részben kilépve – üveg, kő, műanyag vagy éppen gumi vízsugaras vágását vállalva – nagyvállalatok közvetlen és közvetett beszállítói lettünk, az általunk gyártott termékek pedig átlépve az ország határait a világ legtávolabbi pontjaira is eljutnak. A képességek többszörözésével a lehetőségeinket megsokszoroztuk, hiszen azok a megrendelők, amelyek egy anyagfélével kerestek meg bennünket, látták, egyéb anyagokkal is „elbírunk”, illetve egyéb feladatokat is vállalunk a festéstől a hegesztésen át a készre szerelésig. A műszaki stratégia gyümölcse így viszonylag gyorsan beérett, a megtervezett lépések által komplex gyártóvá váltunk. Ugyanakkor nem folytunk bele olyan, amúgy üzletileg vonzó ágakba, mint például a forgácsolás, mert pontosan láttuk, hogy a térségben e technológiának szakmailag érett, professzionális képviselői működnek – jegyezte meg az ügyvezető. 
 

Munkában

– A fémiparnak jellegzetes „szaga” van. Aki ezt megszereti, benne marad, és nagy kedvvel dolgozik. Elhivatottság nélkül pedig ezt a szakmát sem lehet jó minőségben végezni, mert a látszat ellenére messze nem monoton munkáról van szó, hanem olyan tevékenységről, amelyben akár naponta jelentkező új kihívásokra kell jó műszaki megoldásokat találni. Mindez meghatározza azt is, hogy milyen munkatársakat keresünk. Elsősorban olyan kollégákat, akik a kkv-szektorban szereztek tapasztalatokat, mert a kis- és közepes üzemek gyártási feladatai általában sokszínűbbek, a dolgozókat jobban próbára teszik, így a tapasztalataik is nagyobbak lehetnek, mint azoknak, akik akár éveken át egyetlen munkafázist végeznek egy nagyüzemben – mondta Ferenczi Katalin.
 
Tudatosan hangsúlyt fektetnek az üzletfejlesztésre
 
A kft. vezetése számára mindez feladja a leckét, hiszen Győr térségében CNC-gépoperátort találni sem egyszerű, de képzett fémipari szakmunkást kifejezetten nehéz. A családi vállalkozás ennek ellenére sikereket könyvelhet el ezen a területen is: egy év leforgása alatt 12-ről 21 főre bővült a létszám, többségükben szakmájukban jártas kollégákat tudtak felvenni. A munkaerő-felvétel a költözéssel párhuzamosan történt, ezért a kft. vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy a belső szabályok régóta tervezett változását is életbe léptesse. 
– Minden munkatársunk személyre szabottan kap szerszámokat, munkaeszközöket, munkavédelmi felszereléseket. Korábban más volt a helyzet, így rövid ideig derültséget keltett a dolgozók körében az „enyém-tiéd” helyzet, majd mindenki megértette ennek értelmét, amely a személyes felelősségről, az odafigyelésről szól, emellett azonban költségoldalon is előnyökkel jár: kevesebbet költünk fogyóeszközre, kevésbé romlik a szerszámok és az eszközök állapota – mutatott rá Ferenczi Katalin.
 

Üzlet az üzemen kívül

A családi vállalkozás egy percre sem téveszti szem elől, hogy az üzlet alapja az üzemcsarnokokban végzett minőségi szakmai munka, ugyanakkor tudatosan hangsúlyt fektet az üzletfejlesztésre is. – A „fémes” világ ajtaján kilépve éppen olyan üzleti eszközökkel kell dolgoznunk, mint egy teljesen más szektorban tevékenykedő cégnek. Rugalmasnak, gyorsnak kommunikatívnak kell lennünk, nem elvétve az arányokat, hiszen a szakma közös nyelvét a számok, az anyagtudomány és a gépészet fogalmai alkotják. Ezeket elegyítjük az elektronikus kommunikáció eszközeivel – jegyezte meg az ügyvezető. A kft.-nél ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszer működik, vállalatirányítási szoftverrendszert vezettek be, illetve saját fejlesztésben a levelezőrendszerüket is úgy alakították át, hogy a partnerekkel való pontos kommunikáció legyen a középpontban. Ennek következtében minimálisra csökkent annak esélye, hogy partnereik vagy az árajánlatokat kérő érdeklődők hosszabb ideig válasz nélkül maradjanak. Vallják: a verseny olyan tempót diktál, hogy a legkisebb késlekedés is üzletvesztéshez vezet, ugyanakkor az időben adott válasz akár egy évtizedes együttműködés első lépésévé is válhat. Az elektronikus kommunikáció a munkát is megkönnyíti, hiszen az ez úton érkező rajzok vagy 2D/3D modellek, illetve az azok mentén indítható munka felgyorsítja a folyamatokat. Mindemellett a cég sokkal láthatóbbá vált azt követően, hogy online kommunikációba kezdtek, illetve saját webes tartalmaik esetében is keresőoptimalizálást alkalmaznak. – A marketingre mint nélkülözhetetlen eszközre tekintünk. Természetesen jó érzés, elismerés, ha a megbízók ajánlanak minket új ügyfeleknek, de a piac ennél jóval nagyobb láthatóságot igényel, kiváltképpen úgy, hogy a német és osztrák piac is a fókuszunkban van – hívta fel a figyelmet Ferenczi Katalin. Az ügyvezető elmondta azt is: a szakmai programok, közösségi események szerepe is lényeges. Egy-egy üzemlátogatás komoly esélyt jelent arra, hogy az igényeket látva felajánlják képességeiket, illetve mintadarabok előállításával be is bizonyítsák azt. Emellett aktív tagjai a térségi fémipari klaszternek, amely egyre fontosabb szerepet tölt be a szakember-utánpótlásban, illetve a klaszter és a helyi kereskedelmi és iparkamara rendszeresen szervez magyar-osztrák fémipari üzleti találkozókat. E megbeszélések jó eséllyel fordíthatók konkrét megrendelésekké. A családi vállalkozás – külső partner segítségével – a pályázati lehetőségeket is figyelemmel kíséri, illetve jó eredménnyel ki is használja.
 
Az öt alkalmazott lemezmegmunkálási technológia egyike a vízsugaras vágás

Alakítani a jövőt

– Bővülésünk idén látványos volt ugyan, de gyorsnak mégsem nevezhető, hiszen az üzemterület növelésével az utolsó pillanatig vártunk; csak akkor hajtottuk végre, amikor a feltételei üzletileg maximálisan adottak voltak. A változás pillanatát kihasználtuk a vállalati kultúra csiszolására is, a pályázati sikereinket pedig arra, hogy hírt adjunk magunkról. Vállalkozásunk alapvető stratégiája ugyanakkor változatlan. Úgy látjuk, hogy a járható út az, ha egy adott szakmai területen maradunk, de szakértelmünket, eszközparkunkat, szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy gyorsak, rugalmasak legyünk, illetve egy kézből kínálhassunk komplex és komplett megoldásokat, mert a határidők és a logisztikai költségek miatt egyre inkább ez a piaci elvárás. Ugyancsak hiszünk abban, hogy a tevékenység és az ügyfélkör sokfélesége egy magyar vagy általában közép-európai vállalkozás számára nagyobb biztonságot és több lehetőséget jelent, mint egy-egy nagy, akár teljes kapacitást lekötő megrendelés elnyerése, hiszen a bőséges éveket könnyen ínséges időszak követheti, miközben vészesen leszűkülhet az ügyfélkör. Jól látható, hogy a 2009-ben kezdődött válságidőszakból is azok a vállalkozások jöttek ki jól, akik nem egyetlen megrendelő vagy iparág függőségében dolgoztak – világított rá hosszú távú stratégiájukra Ferenczi Katalin.
 
A korszerű élhajlító berendezés idén állt munkába

Lemeztechnológiák

A Ferenczi Fémipari Kft. gyártási rendszere öt CNC lemezmegmunkálási technológiára épül: vízsugaras vágó, lézervágó, láng- és plazmavágó, nibbelő (stancoló), valamint élhajlító berendezések. A CNC-gépek mellett hagyományos eszközök, így lemezollók, excenter prések (15-től 63 T-ig), NC élhajlítók is részét képezik a gyártási infrastruktúrának. A CNC-berendezések mindegyike prémium gépgyártók terméke – ehhez a pontosság és az üzembiztonság miatt ragaszkodott a kft. vezetése. A cég legújabb beruházása a belga LVD élhajlító, amelynek beszerzéséhez pályázati forrás is segítséget jelentett. A kft. elsősorban a megbízóktól érkező műszaki rajzok vagy 2D/3D modellek alapján dolgozik, de szükség esetén a műszaki tervezésben is segítséget nyújt. 
 

Cégprofil

A Ferenczi Fémipari Kft.-t az idén 70 esztendős Ferenczi Ernő alapította 1989-ben, hogy komplex fémipari, ezen belül lakatosipari tevékenységeket végezzen. A vállalkozás irányítását az elmúlt évtizedben folyamatosan adta át gyermekeinek, Ferenczi Gábornak és Ferenczi Katalinnak, akik ma ügyvezetői a 100 százalékos magyar családi tulajdonban lévő cégnek. A társaság fő profilja a fémlemez-megmunkálás. Saját terméket ugyan nem gyártanak, de a megrendelésre előállított termékcsoportjaik száma is százas nagyságrendű. A fő csoportok között szerepelnek a raktártechnikai eszközök, így anyagmozgatási termékek, tárolók, konténerek, gitterboxok, üzemi berendezések, szekrények vagy éppen környezetvédelmi termékek. Továbbá környezetvédelmi eszközök: felfogó-tálcák, veszélyesanyag-tárolók, konténerek stb. Jelentős súlyt képviselnek a járműipari cégek számára gyártott üzemi berendezések, raktártechnikai termékek, illetve részegységek. Nagy megrendelőik között van egy gázipari vállalat, amelynek lemezszekrényeket, ipari gázszekrényeket, hőközponti szekrényeket gyártanak. A Ferenczi Fémipari Kft. a postatechnológiai termékek (postaládák, hírlapos kocsik, levélszortírozó asztalok, hírlaptartó kosarak stb.) és egyéb különböző fémszerkezetek (például tető-, stadion-, sátor-tartószerkezetek) terén is figyelemreméltó referenciákkal rendelkezik.
 
Szabó Márton
www.ferenczifemipar.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. decemberi számában.
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek