Élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő, rendkívül megbízható megoldások az SKF-től

2022. március 03., csütörtök, 11:03

Címkék: csapágy élelmiszerbiztonság élelmiszeripar golyóscsapágy italgyártás kenőanyag kenőrendszer SKF

Az élelmiszerbiztonság esetében egyszerűen nem lehet kompromisszumot kötni. Az SKF megbecsült partnere a globális élelmiszeriparnak, mivel olyan élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő technológiát és termékmegoldásokat kínál, amelyek jelentősen hozzájárulnak az optimális rendelkezésre állás és termelékenység biztosításához, és végső soron az üzleti jövedelmezőséghez.

Az élelmiszerbiztonságra vonatkozó, egyre szigorúbb előírások hatására az SKF új technológiákat fejlesztett ki, amelyek egy sor kiváló minőségű élelmiszeripari csapágyat, tömítést, kenőberendezést és kenőanyagot eredményeztek. Ezek az újrakenést nem igénylő, jól bevált SKF technológiával gyártott és korrózióálló alkatrészekkel ellátott korszerű termékek kiváló csapágyteljesítményt nyújtanak a lemosást igénylő berendezésekben, csökkentik a karbantartási költségeket és növelik a gépek rendelkezésre állását. Emellett a környezetvédelem szempontjából is előnyösek!

Az élelmiszer-feldolgozó és italgyártó berendezésekre mind a gyártott termékek (pl. savas citrusfélék, abrazív sütőipari összetevők stb.), mind a gyártási környezet tisztítására vonatkozó szigorú követelmények káros hatással vannak. Az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások megkövetelik a berendezések súroló hatású tisztítószerekkel nagynyomáson történő gyakori lemosását, ez pedig az alkatrészek korróziójához, a kenőzsír kimosódásához és a tömítések károsodásához vezet, növelve a kenőanyag-szivárgás miatt bekövetkező termékszennyeződés kockázatát.

Az SKF új Food Line rozsdamentes mélyhornyú golyóscsapágyai minden élelmiszerbiztonsági követelménynek megfelelnek. A csapágyak belső és külső gyűrűje, a gördülőelemek, a kosár, valamint a tömítések támasztólemeze is rozsdamentes acélból készül, magas korrózióállóságot biztosítva gyakorlatilag minden élelmiszeripari környezetben. A szintetikus gumiból készült tömítés megfelel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), valamint az Európai Közösség (EK) által előírt 3. kategória ajánlásainak. Továbbá a csapágyakat gyári előkenéssel látják el, amelyhez NSF H1 minősítéssel rendelkező, kiváló minőségű kenőzsírt használnak.

A magas üzemi hőmérséklethez kifejlesztett csapágyak ideálisan használhatók a sütőipari alkalmazásokban, mivel az extrém hőmérsékleteknek ellenálló tiszta grafittal bevont kosaraknak köszönhetően akár 350°C-os hőmérsékleten is optimális teljesítményt nyújtanak. Ez a megoldás éppen annyi érintkezést tesz lehetővé a golyó és a kosár között, hogy finom por keletkezzen, amely bevonja a csapágy gördülőelemeit. A fém-fém érintkezés kiküszöbölésének eredményeként nincs szükség folyamatos újrakenésre, így csökkennek a költségek és az állásidő.

Az SKF Food Line Compact Beverage elnevezésű élelmiszeripari csapágyegységek ideális megoldást kínálnak a nagy teherbírású, de kompakt csapágyházat igénylő alkalmazásokhoz - tipikusan ilyen berendezések például az italgyártásban használt szállítószalagok. Ezek a csapágykivitelek kisebb csavartávolsággal és újrakenést nem igénylő SKF csapágy-technológiával készülnek és nagy hatékonyságú kenőzsírral ellátottak.

Az SKF az Y-sorozatú Food Line élelmiszeripari csapágyait a nedves és szennyező környezetben üzemelő alkalmazásokhoz ajánlja. Innovatív kialakításuknak köszönhetően ezek a kenést nem igénylő csapágyegységek segítséget nyújtanak a lemosással kapcsolatos korróziós problémák és a környezeti hatások kiküszöböléséhez, valamint a csapágyak idő előtti meghibásodásának megakadályozásához.

A rendkívül megbízható és pontos kenés alapvető fontosságú a berendezések magas rendelkezésre állásához. A LAGD sorozatba tartozó SKF Systems 24 gázüzemű egypontos automata kenőberendezés beállítható úgy, hogy meghatározott időközönként megfelelő mennyiségű kenőanyag kerüljön a kenési pontra, így pontosan szabályozható a szállított kenőanyag mennyisége. Az 1-12 hónapos időszakra beállítható rugalmas adagolási sebességgel és a gyújtószikramentes biztonsági besorolással (ATEX jóváhagyás a 0. zónára) rendelkező SKF System 24 kenőberendezés számos különböző alkalmazáshoz használható, leggyakoribb alkalmazási területei a szivattyúk, villanymotorok, ventilátorok, légkompresszorok, szállítószalagok és láncok.

Az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek - például a Veszélyelemzés és kritikus szabályozási pontok (HACCP) ellenőrzési rendszere - megkövetelik az olyan kenőanyagok használatát, amelyek az „elfogadható” besorolásba tartoznak az élelmiszerekkel való véletlen érintkezés esetén is. Az SKF erre is kínál megoldást egy tiszta, mérgező anyagokat nem tartalmazó csapágyzsír, az SKF LGFP 2 formájában, amelynek alapja az orvosi fehér olaj, alumínium komplex szappan vázszerkezettel. Ez az NSF H1 besorolással, továbbá Halal és Kóser minősítéssel rendelkező kenőzsír kimagasló élettartamot, valamint magas víz- és korrózióállóságot biztosít. A csapágyzsír kiválóan alkalmas a sütőipari és élelmiszer-feldolgozó berendezésekhez, a szállítószalagok csapágyaihoz, valamint a csomagoló- és palackozógépekhez történő felhasználásra.

www.skf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek