Csapágyinnováció Svédországból

Új tömített SKF egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak

2013. november 02., szombat, 12:07

Címkék: csapágy egysorú ferde golyóscsapágy GXN hatásvonal NBR nem-érintkező tömítés SKF

Az SKF október közepén bejelentette egy olyan új, tömített egysorú ferde hatásvonalú csapágy kifejlesztését, amely a szivattyúktól és kompresszoroktól, a hajtóműveken, lifteken át az elektromos motorokig sokféle ipari alkalmazásban használható, ahol fő szempont a megbízhatóság, a hosszú üzemi élettartam és az alacsony életciklus költség.

Az új csapágy jellemzője alapkivitelben a két, nem-érintkező, acélerősítésű nitrilgumi (NBR) tömítés, valamint a nagy teljesítményű, hosszú élettartamú poliurea (GXN) zsírkenés. A tömített SKF egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak méretben csereszabatosak, és teherbírásukat tekintve is megegyeznek a nagy teherbírású nyitott csapágyakkal.

Nagy fordulatszámon, megnövelt élettartammal

A nem-érintkező tömítés konstrukciója olyan rendkívül keskeny rést képez a tömítő ajak és a vele szemben lévő csapágy belső gyűrű felülete között, amely biztosítja a szennyeződés kizárását és a zsír benntartását még függőleges tengelyű alkalmazásoknál is. Mivel nem-érintkező tömítésről van szó, ezért nem keletkezik súrlódási hő, így a csapágy a nyitott csapágyakéval azonos, magas fordulatszámon tud működni. Az alacsonyabb üzemi hőmérséklet növeli a kenőanyag élettartamát is.

Akár 30 százalákkal alacsonyabb csúcshőmérséklet

Az összehasonlító vizsgálatokban a tömített SKF egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak 30 százalákkal alacsonyabb csúcshőmérsékleten és 20 százalékkal kisebb állandó hőmérsékleten üzemelnek, mint az azonos méretű, érintkező tömítésű csapágyak (°C értékek). A tömített SKF egysorú ferde hatásvonalú golyóscsapágyak a 72-es sorozatban 15 - 55 mm-es furatmérettel készülnek. A 73-as sorozatú csapágyak furatmérete 12 - 50 mm között van. Alapkivitelben párosítás nélküli egyedi csapágyként kaphatók, de ajánlhatók univerzális párosítású csapágyként is 3 hézag és előterhelési osztályban.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek